MİKROBİYOTA
Mikrobiyota, belirli bir habitatta yaşayan çeşitli mikroorganizmaların oluşturduğu topluluktur. Doğumdan sonra ve muhtemelen daha önce insan vücudu bakteriler, mantarlar, arkeler, virüsler ve mikroökaryotlardan oluşan çeşitli topluluklarla kolonize olur. Mikroorganizmalar deri, mukoza, gastrointestinal sistem, solunum yolu, ürogenital sistem ve meme bezi gibi çeşitli vücut bölgelerinde bulunurlar. Her nişin çevresel koşullarına uyum sağlayan karmaşık ve ayrı bir ekosistem oluştururlar. Bileşimi ve işlevi, konakçının farklı lokasyonlarına, yaşlarına, cinsiyetlerine, ırklarına ve diyetlerine göre farklılık gösterir. 100 trilyondan fazla mikroorganizma insan sağlığı ve hastalıklarında ana rol oynamaktadır.
Dengeli bir mikrobiyotanın sağlık için önemi;
Bağırsak mikrobiyotası,
Sindirilemeyen bileşikleri metabolize eder. Enerji homeostazının korunmasını ve bazı vitaminlerin sentezini sağlar. Patojenlere karşı korur ve inflamasyonun önlenmesinde rol oynar.Ayrıca, konakçıya folatlar, K vitamini, biyotin, riboflavin (B2), kobalamin (B12) ve muhtemelen diğer B vitaminleri gibi vitaminler sentezini gerçekleştirir.
Oral Mikrobiyota,
Ağız boşluğunun normal bir parçasıdır ve sistemik sağlığı etkileyebilecek patojenlerin kolonizasyonuna karşı korumada önemli bir işlevi vardır. Öte yandan oral mikrobiyotanın denge halinde olması çürük, diş eti iltihabı, biyofilm tabaka ve kötü ağız kokusu yapan uçucu sülfür bileşenlerinin oluşumunu engeller.
Cilt Mikrobiyotası,
Pek çok cilt hastalığı, mikrobiyal topluluk bileşimindeki değişikliklerle bağlantılı olarak meydana gelir. İnsan vücudunun çevre ile dış arayüzü olarak işlev gören cilt, patojenlerin istilasını önlemek için fiziksel bir bariyer görevi görür. Bariyerin kırıldığı veya kommensaller ve patojenler arasındaki dengenin bozulduğu durumlarda cilt hastalığı ve hatta sistemik hastalık ortaya çıkabilmektedir.
Vajinal Mikrobiyota,
Birçok patojen tür için uygun olmayan asidik ortam sağlar. Antibakteriyal maddeler salgılayarak patojen bakteri, virüs ve mantarlara saldırır. Koruyucu olan mukusun vajina epiteli tarafından üretimini kolaylaştırır.
Kaynaklar
Round, J. L., & Mazmanian, S. K. (2009). The gut microbiota shapes intestinal immune responses during health and disease. Nature reviews immunology, 9(5), 313-323.
Libertucci, J., & Young, V. B. (2019). The role of the microbiota in infectious diseases. Nature Microbiology, 4(1), 35-45.
Hollister, E. B., Gao, C., & Versalovic, J. (2014). Compositional and functional features of the gastrointestinal microbiome and their effects on human health. Gastroenterology, 146(6), 1449-1458.
Wang, B., Yao, M., Lv, L., Ling, Z., & Li, L. (2017). The human microbiota in health and disease. Engineering, 3(1), 71-82.
Ogunrinola, G. A., Oyewale, J. O., Oshamika, O. O., & Olasehinde, G. I. (2020). The human microbiome and its impacts on health. International Journal of Microbiology, 2020.